Practoraat Circulaire Manege & Hippische Innovatie maakt impact

Jan 24, 2023 | Nieuws, Uitgelicht

Het Practoraat is het kennisexpertise platform voor het MBO waar we onderzoek doen waarmee we impact maken. Hiermee bedoelen we dat we de kennis opgedaan in een onderzoek benutten in de praktijk. Dat is waar dit jaar van het Practoraat om gaat.

De studenten van de opleiding Instructeur Paardensport doen dit door te werken aan hun eigen kennis. Het mooie hieraan is dat het daarmee direct effect heeft op de paardensporters die zij in de toekomst zullen opleiden.

Samen met Practoren Alain Broft (Sportinnovator Centrum voor de paardensport EquInnoLab.) en IJsbrand Chardon, ondersteund door docent-onderzoeker Anne Hoogenboom werken de 4e jaars studenten aan de kennis over de techniek van de draf van het paard.

De studenten volgen eerst verschillende lessen over onderzoek en innovatie, maken uitstapjes naar innovatiecentra bij andere sporten (bijvoorbeeld turnen) om inspiratie op te doen en worden meegenomen in de vraagstelling en de methode. Hierna gaan zij aan de slag met het organiseren van meetdagen, worden getraind om in de praktijk metingen uit te voeren en doen aan de hand van de opgestelde onderzoeksmethode verschillende metingen.

De eerste meetdag vond plaats op 10 november 2022 bij Horse Centre Pirouette in Bergschenhoek. Daarna volgden nog meetdagen op 30 januari 2022 bij Manege Blauwgele Vendel en op 12 januari 2023 bij Hippisch Centrum Hoekse Waard. Meer dan 50 combinaties vanaf M1 t/m Grand-Prix startniveau hadden zich aangemeld om mee te werken aan de meting. Voor een indruk van deze praktijkmetingen, check onderstaand filmpje. 

In goed afstemming met de praktijk verwerkt het team van EquInnoLab. de data in een tastbaar eindproduct dat voor elke instructeur en ruiter een betrouwbare bron van informatie zal zijn om de draf van het paard te begrijpen en te kunnen analyseren. Op 25 mei 2023 zullen de studenten het onderzoek presenteren tijdens het kenniscafé van Lentiz Maasland. 

Meer relevante artikelen

Meer weten over Equestrum?

Aanjagen en verbinden in de paardensport is ons dagelijks werk. 

Neem contact op met Marleen voor meer informatie over ons en onze projecten.