Succesvolle bijscholing voor instructeurs en studenten door Marion Schreuder

Nov 27, 2018 | Nieuws

Donderdag 22 november organiseerde Equestrum in samenwerking met Lentiz Onderwijsgroep een succesvolle nieuwe bijscholing met Marion Schreuder bij Manege Chardon. De instructeurs mochten het spits af bijten en direct kwamen er al een aantal onderwerpen naar boven om te bespreken zoals: omgaan met angst van ruiters, ouders betrekken bij de lessen, ruitergewicht en ruiterfitheid, variatie aanbrengen in je lessen, coachbaarheid van ruiters en didactiek. Als instructeur ben je ook bezig met het verbeteren van jezelf. Door het doen van een leerstijlentest kun je erachter komen wat jouw leerstijl is (Doener, Dromer, Beslisser, Denker). Dat heeft ook zeker invloed op je lesklanten en op je eigen gevoel. Goed is om na de les altijd even een korte zelfreflectie te doen, dat helpt je in je eigen ontwikkeling.

Na het theorie gedeelte werden de didactische vaardigheden in de praktijk gebracht door les te geven aan twee verschillende groepen met verschillende niveaus. Marion gaf aan dat je van tevoren moet nadenken over het doel van je les en dat je dat met de ruiters moet bespreken en checken of zij het ook daadwerkelijk hebben begrepen. Benoem ook wat er goed ging in de les, korte feedback is de beste manier.

’s Middags zijn de studenten van Lentiz MBO Paardensport en Paardenhouderij aan de beurt. Zij krijgen uitleg over het opbouwen van een les. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Hoe verdeel je je aandacht goed? Waar ga je in de rijbaan staan tijdens het lesgeven? De houding van de instructeur geeft meteen een bepaalde indruk af bij de ruiter. Dan is moment om over te gaan naar het praktijkgedeelte, waar de studenten elkaar lesgeven en ook feedback geven op de manier van lesgeven.
Nog een gouden tip van Marion: lesgeven leer je alleen door het veel te doen. Dus investeer in jezelf en probeer zoveel mogelijk les te geven, je bent nooit uitgeleerd! Er zal dan ook een vervolg komen op deze bijscholing. Wil je niets missen? Volg dan onze social media kanalen.

De inspiratiebijeenkomsten en bijscholingen worden mede mogelijk gemaakt door Stichting Aequor fonds, Lentiz onderwijsgroep, Manege Chardon en Gemeente Midden-Delfland.

Meer relevante artikelen

Meer weten over Equestrum?

Aanjagen en verbinden in de paardensport is ons dagelijks werk. 

Neem contact op met Marleen voor meer informatie over ons en onze projecten.