Terugblik hoogtepunten afgelopen jaren tijdens sneak preview Equestrum Campus

May 10, 2022 | Nieuws, Uitgelicht

20 april 2022 was de sneak preview van de Equestrum Campus.  Een moment waarin we terugblikten op de hoogtepunten uit de afgelopen jaren, de huidige stand van zaken deelden en naar de toekomst keken: wat zijn de ontwikkelingen, plannen en ambities met de Equestrum Campus?

John de Vos (directielid Equestrum Exploitatie B.V.) nam de aanwezigen mee in de afgelopen 8 jaar waarin Equestrum ontwikkeld is van spontaan idee naar een serieuze organisatie, die van waarde is voor de hippische sector. Gert Kant – secretaris Equestrum en één van de verbindende factoren binnen Equestrum – vertelde dat bedrijven, de gemeente en het onderwijs klaar zijn voor een andere aanpak. Waarmee de Metropoolregio, die bekend staat om vele hippische topbedrijven, nieuw leven krijgt ingeblazen. Ook Arjan Blansjaar (directeur Lentiz Maasland) erkent de kracht van een samenwerking tussen overheden, bedrijven, onderwijs en onderzoek. Lentiz is huurder van de campus voor haar hippische opleidingen. Waarmee we meteen een brug slaan naar Alain Broft (manager innovatie bij EquInnoLab.). Hij weet als geen ander hoe belangrijk onderzoek en innovatie is voor de paardensport.

Vanuit EquInnoLab. wordt gewerkt aan het verzamelen van meetbare data die feitelijke inzichten geven over belangrijke vragen als; kunnen wij over 20 jaar nog wel op de rug van een paard zitten? Volgens Alain is gedegen wetenschappelijk onderzoek binnen de paardenwereld schaars. In samenwerking met de studenten van Lentiz wordt er gewerkt aan het creëren van nieuwe onderzoekstechnieken die meetbare antwoorden moeten geven op belangrijke vragen uit de sector.

De campus, een terrein van circa 21.000 m2, gaat de faciliteiten bieden om met elkaar, als sector, te groeien. Penningmeester Equestrum en directeur van Mierlo Bouw & Ontwikkelingen vertelt met passie en enthousiasme over de voortgang van de campus. De renovatie van het monumentale pand (daterend uit 1902!) brengt de nodige uitdagingen met zich mee. In dit proces zijn prachtige ideeën tot stand gekomen om de campus ook economisch aantrekkelijk te maken en te zorgen dat het een volwassen, zelfstandige organisatie kan worden die financieel gezond is.

Zo is er nagedacht om een toekomstbestendig zorgcomplex te bouwen in samenwerking met ASVZ. Waarin cliënten in alle rust kunnen genieten van de paarden en zich een onderdeel mogen voelen van een kleine gemeenschap. Paarden kunnen een belangrijke rol spelen binnen de humane gezondheidszorg. Deze toegevoegde waarde blijft vaak onderbelicht. De campus verhuurt werk- en flexplekken, vergaderruimtes en mogelijkheden voor start-ups om te netwerken. Ook de horeca krijgt een mooie plek, waar (lokale) producten genuttigd kunnen worden.

Verder is stilgestaan bij de toekomst en de rol van Equestrum voor de hippische sector rond paardenwelzijn en heeft IJsbrand Chardon (veelvuldig wereldkampioen binnen de mensport) daar zijn aanvulling op gegeven om het belang van onderwijs, onderzoek en opleiding ons op het hart te drukken. Ook wethouder en locoburgemeester van Midden Delfland, Frank ten Have, uitte zijn enthousiasme voor het project en de ontwikkeling van Equestrum, met alle betrokken partijen. Equestrum wordt gevormd door iedereen die erbij betrokken is. En daar hebben we officieel een partij bij mogen verwelkomen. Het officiële Sportakkoord van de Gemeente Midden-Delfland is ondertekend door het bestuur van Equestrum, wethouder Frank ten Have en Judith van Beek van de Stichting Welzijn Midden-Delfland.

Trotse Voorzitter Equestrum Jan de Mooij heeft ook uitgebreid stilgestaan bij het afscheid van Frans Lavooij, Adri Reijm, Hans Verlinde en Govert van Oord. Allen hebben vanaf het begin vanuit Equestrum een cruciale rol vervult.

Bekijk hier sfeerimpressie van de Equestrum Sneakpreview die Mirjam Lems maakte.

Bekijk hier de sneak preview video van Converse Architects, de architect van de Equestrum Campus.

Meer relevante artikelen

Meer weten over Equestrum?

Aanjagen en verbinden in de paardensport is ons dagelijks werk. 

Neem contact op met Marleen voor meer informatie over ons en onze projecten.