Leerzame gastles ruiterfitheid en correcte zit

Jun 14, 2021 | Nieuws, Uitgelicht

 Op 8 juni jl. hebben de 2e-jaars studenten van de Lentiz MBO opleiding Paardensport een leerzame gastles van Lammert Haanstra gevolgd. Hij is naast instructeur ook longeer-specialist en sinds 4 jaar verbonden aan de paardenopleidingen bij Lentiz.

Tijdens de gastles deelde Lammert met veel enthousiasme zijn kennis over o.a. ruiterfitheid en het hebben van een correcte zit. Lammert: ‘Aangezien de gemiddelde motoriek achteruit gaat is het van belang dat je je eigen lichaam blijft ontwikkelen en zo werkt aan je fitheid. Balans en ritme zijn daarbij belangrijke onderdelen om aan te werken.’ Een Nederlands toppaard verdient tenslotte een topruiter die zichzelf blijft verbeteren.

Lammert besprak tijdens het interactieve theoriegedeelte thema’s zoals hoe je het beste een paard kan trainen door o.a. een team te vormen met je paard (‘ga in gesprek met je paard!’). Aan de hand van foto’s gaf hij voorbeelden en liet hij de studenten hardop nadenken en meedenken. Daarnaast moesten de studenten zelf oefeningen verzinnen om andere ruiters te coachen om een betere houding te krijgen.

Tijdens het praktijkgedeelte werd de verzonnen oefeningen uitgevoerd. Er werd gestart met de ruiterfitness. Dit gedeelte bestond uit de warming-up, ruiterbalans, stabilisatie en coördinatie oefeningen op o.a. een gymbal. Het normale longeren en de zitles werden in het 2e gedeelte gecombineerd. Door te rijden met zadel en beugels maar zonder teugels werd de balans en stabiliteit van de ruiter getraind.

Het viel Lammert op hoe ontspannen de studenten waren. Hij was onder de indruk van hun motivatie, structuur en enthousiasme. Als tip gaf Lammert de studenten mee om op veel verschillende paarden te rijden en veel te oefenen en kilometers te maken waardoor je jezelf steeds beter ontwikkeld.

Al met al een leerzame en inspirerende dag voor zowel Lammert als de studenten!

Meer relevante artikelen

Meer weten over Equestrum?

Aanjagen en verbinden in de paardensport is ons dagelijks werk. 

Neem contact op met Marleen voor meer informatie over ons en onze projecten.